OK, akurat, ze preco to do toho supermarketu nevozia ti miestni sedliaci. Lebo zajst do supermarketu a kupit vsetko, co potrebujem, je naozaj jednoduchsie, ako keby som jazdil niekolko hodin a obchadzal vsetkych sedliakov, kym budem mat vsetky ingrediencie, z ktorych si budem moct pripravit to, co by som si inak kupil v supermarkete (nehovoriac o toaletnom papieri a dreve do pece, aby som si mohol upiect rozky).
Nathanael: zrejme je to tym ze maloobchodne siete tu maju monopol kedze v SR je ich iba 5 (neratam tie lokalne).
Z toho vyplyva ze firma predavajuca potraviny ak sa chce presadit ma dost velky problem dostat sa do siete supermarketov je velky problem.
Totiz supermarkety casto (ci az vacsinou) maju velmi podobne, nehorazne podmienky na pridanie tovaru do sortimentu. Su to rozne zalistovacie poplatky, poplatky za reklamu v letaku supermarketu, vyrazne oneskorene platby sa faktury ATD.
Nathanael: len aby sa ti tych niekolko usetrenych hodin behania za sedliakmi nevykompenzovalo neskor behanim niekam inam, vdaka tym supermarketovym "vyhodam"...
Tak nejako, ale vies to zalezi od zakaznika. A slovensky zakaznik je velmi nenarocny a konzervativny.
To je dokonala kombinacia pre pofidernych vyrobcov co "optimalizuju' vyrobky tak ze verzia pre strednu+vychodnu Europu je horsia a ma rovnaku pripadne vyssiu cenu (!) nez pre zapadnu Europu.
Konkretny priklad - dnes som kupoval Nescafe (pozeral som zlozenie). Pani hned vedla tiez pozerala na Nescafe.
Tak som jej povedal ze tato Nescafe ma podstatne vyssi obsah kavy nez ine znacky. Pani mi nato povedala ze ona zlozenie vyrobkov neskuma.
Proste slovenski zakaznici su po zasluhe "odmeneni".
na to sa robia prieskumy chuti. viem, ze Algida robila prieskum s nanukmi Magnum - islo o pouzitie tuku. V Rakusku zistili ze spotrebitel spozna rozdiel a preto sa v nom nachadza zivocisny tuk. V Cechach spotrebitelia rozdiel nezbadali, Magnum predavany u nich aj u nas (lebo ved "rovnaky" trh) obsahuje tuk rastlinny.
nemam zrovna pri sebe rakusky magnum, aby som to mohol dolozit fotkou, ale toto leto som to zo zaujimavosti pozeral a minimalne ten 1ks obsahoval rastlinny tuk tak isto ako slovensky. btw v akcii (4ks balenie) vysiel 1ks tusim pod 60c - u nas vynimocne okolo 80c. specificky trh...
re: Obdivovateľ precedu | 30.9.2014 17:18
Dobre som sa zasmial, takto zvečera, rozprávať o kvalitnej strave je jedna vec a kupovať kvalitu v pdobe Nescafe :)je vec druhá. Ako s tým čítaním áno, treba si čítať čo jeme, a hlavne keď je teraz všade nejaké to zákerné éčko, ale čítať na nescafe či tam je väčšie percento kávy, ak to je instantá robusta... gurmán odtiaľ potiaľ.
lekvár: Tam neslo prioritne o kvalitu ale o obabravanie zakaznikov.
Ta Nescafe bola v plechovke ladova kava (hotova kava nie zmes na pripravu kavy).
Avsak je rozdiel ci si dam Nascafe s 50 % kavy alebo konkurecny produkt s asi 10% kavy.
A ano uvedomujem si ze taka Nescafe nie je Lavazza, Dallmayr a pod.
co sa tyka zlozenia, tak to je treba kontrolovat stale, lebo robia sa aj take odrby, ze ked sa uvadza vyrobok na trh, tak zlozenie na etikete je eno nuno, clovek si to preto zacne kupovat a ked sa predaj zabehne tak prebehne tajomna zmena, ktoru konzument na chuti nepostrehne, ale ked kukne na etiketu toho isteho vyrobku s casovym odstupom, tak zisti ze napriklad cukor uz bol nahradeny glukozo fruktozovym sirupom, prirodna citronova stava nejakymi syntetickymi aromami, ako bonus pribudla xantanova a guarova guma atd:)
pracoval som pre potravinársku firmu, v prievidzi mali fabriku, a tam mi kolegovia potvrdili, že bujóny, sáčkové polievky tie isté značky majú rozličné receptúry pre rôzne trhy. niečo málo to malo do miestnych chutí (pikantné...) ale hlavne na západne trhy boli kvalitnejšie.
čo sa týka prerazenia do reťazcov, tak zalistovať výrobok je umenie a veľké ústupky preto niekedy ani coca-cola nie je všade :D jednoducho už sa naserie a radšej sa tam nedistribuuje ako by mala ísť s maržami takmer na nulu....
@vlado: omg, si sa chytil veru tej najpodstatnejsej veci lolo :D
nepride ti divne byvat napriklad v Dunajskej strede a kupovat napriklad v Bille spanielske paradajky dozrievajuce v kamionoch cestou do nemecka kde sa zabalia a putuju na Slovensko? Tato Billa pritom moze vykupovat veci od chlapika co ma za mestom svoje paradajkove plantaze. Alebo si to od neho moze kupit ty. Co by mozno bolo drahsie, ale rozdiel v kvalite je neporovnatelny. A o tom je ten obrazok.
iste, je to pohodlnejsie, ist do supermarketu a nakupit vsetko pod jednou strechou, preto su nakupne centra a markety take uspesne. ale za aku cenu?
vlado: zalezi od sedliaka, ale ti beznaftovi dorabaju potraviny skor iba pre seba a ostatnych maju na haku, tak ako svoju doma vyudenu slaninu a klobasu bez E250:) (pre vsetkych: E250 ja prakticky vo vsetkych supermarketovych masovych "udenych" vyrobkoch a pritom je to toto http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E250)
JG: Ono niekedy si ludia aj vsimnu ze ten vyrobok zrazu chuti mierne inak, ale neriesia to a zvyknu si. Konkretne, mali sme overenu znacku ovocnych dzusov s dobrym pomerom cena/kvalita a boli sme spokojni. Raz som sa vratil z chaty, nalial si dzus a z hrozou som zistil ze chuti nejak umelo. Pozrel som na zlozenie a zistil ze miesto pomeru ovocia a vody 50:50 (voda mi nevadi, 100%ny mi pride aj tak moc sladky), je tam zrazu len 20% ovocia a o zvysok sa postarali dochucovadla. Povedal som to zvysku rodiny a vsetci mi povedali ze sa im ten dzus zdal iny, ale proste to neriesili... Nakoniec sme kvoli mne zacali kupovat iny (scenar sa zopakoval, takze uz sme zase menili)
Btw. nedavno som kupoval parky a vsetci v obchode na mna cumeli ako na debila ze som pri vybere stravil asi 5 minut. Ja som cumel zase na nich ako na debilov ze si kupuju odpad (doslova) a vobec ich to netrapi
ad parky, moja oblubena tema...
v rakusku (ano som zradca nakupujem kvalitne a lacno u susedov a nepodporujem nasu statostranu) som kukal parky v obchode a vyberal som si podla chuti a ceny, lebo vsetky mali 85+ % masa... u nas v kauflande a (mozno inde to bude lepsie, v tescu nie, tam som mal problem najst 50%) som 10 minut stravil hladanim parkov s aspon 70% masa, nech nevarim muku... inak uvarit si takyto parok je v podstate priprava uz predvyrobeneho hotdogu :D
To ze na obale je napisany obsah masa napr. 70% ci 85% este neznamena ze je to aj pravda (v zmysle ze realny obsah masa je nizsi).
Je dobre si pozriet nejaky ten spotrebitelsky test masovych vyrobkov.
Samozrejme ziadna kvalitnejsia potravina nepotrebuje byt vyrobena z cca 20 zloziek (casto ide o "chutovky").
Zhruba plati cim menej prisad tym je vyrobok kvalitnejsi.
uz sa to viackrat riesilo aj na SME, ale napriklad v Rakusku nemaju potravinari povinnost uvadzat cisty obsah masa, ale rataju tam aj napr. koze, slachy atd, co ciste maso nie je. cize 85 %ne rakuske parky mozu byt horsie ako na se 60 %ne.
rytier kozmoletu: Pokial viem to co pises o zlozeni plati v Nemecku. Ale netvrdim ze v AT ci napr. CH uz nie.
Ale treba dodat ze potraviny vyrobene v zapadnej Europe su podstatne kvalitnejsie (asi naj su na tom Taliani).
Okrem toho ze zapadne potraviny obsahuju citelne/podstatne menej aditiv verim, ze aj samotne suroviny (maso) su kvalitnejsie - nez napr. v polskych parkoch z Tesca/Lidlu.
V podradnych masovych vyrobkoch sa pouziva len nazvem to extrakt zo soje.
Co som pozeral zlozenie ani muka velmi nie ta je nahradena napr. guarovou gumou a pod. modernymi nahrazkami.
Co je vsak podstatne neviem ci si uvedomujete ze tzv. standardne masove vyrobky obsahuju nanajvys 50 % masa (aj to asi nic moc kvality, resp. kombinaciu masa a zbytkov zo zvierata) a zbytok (min. 50% !) su rozne zahustovadla, farbiva, zvyraznovace chuti, stabilizatory atd.
...V roku 1992 bol obrat spoločností produkujúcich sóju 800 miliónov amerických dolárov. V roku 2003 už 4 miliardy. Ako je to možné? Dôvodom boli masívne kampane sójového priemyslu, ktorý tvrdil, že sója je zázračná potravina, ktorá vám pomáha bojovať proti rakovine a srdcovým ochoreniam. Sója má však mnoho podôb: sójové mlieko, sójový hamburger, sójové tyčinky, sójová zmrzlina, sójové vločky, sójové mäso, sójové syry a iné.
Čo sója dokáže? Podvýživenosť, tráviace problémy, imunitné problémy, disfunkcie štítnej žľazy, pohlavné komplikácie i neplodnosť, rakovina a srdcové problémy. Ak nechcete podobné problémy vyvolať u seba a svojich detí, vynechajte sóju z vášho nákupného košíka. To riziko za to nestojí.
Jediné vhodné sú fermentované sójové výrobky ako tempeh, natto, miso a sójová omáčka. Iba fermentovaná sója je konzumovaná v ázijských krajinách na mieste, kde história sóje začala, zatiaľ čo nefermentovaná sója sa nekonzumuje takmer vôbec.
OK, akurat, ze preco to do toho supermarketu nevozia ti miestni sedliaci. Lebo zajst do supermarketu a kupit vsetko, co potrebujem, je naozaj jednoduchsie, ako keby som jazdil niekolko hodin a obchadzal vsetkych sedliakov, kym budem mat vsetky ingrediencie, z ktorych si budem moct pripravit to, co by som si inak kupil v supermarkete (nehovoriac o toaletnom papieri a dreve do pece, aby som si mohol upiect rozky).
Nathanael: zrejme je to tym ze maloobchodne siete tu maju monopol kedze v SR je ich iba 5 (neratam tie lokalne).
Z toho vyplyva ze firma predavajuca potraviny ak sa chce presadit ma dost velky problem dostat sa do siete supermarketov je velky problem.
Totiz supermarkety casto (ci az vacsinou) maju velmi podobne, nehorazne podmienky na pridanie tovaru do sortimentu. Su to rozne zalistovacie poplatky, poplatky za reklamu v letaku supermarketu, vyrazne oneskorene platby sa faktury ATD.
mne sa napriklad kvoli domacim vajciam, slanine, klobasam a zelenine oplati chodit z BA kazdy vikend do Pezinka na trh. Mileticku uz neriskujem.
"jedlo" zo supermarketov do seba pcham co najmenej, kvalita potravin mi za to minimum logistiky okolo nakupov stoji.
Nathanael: len aby sa ti tych niekolko usetrenych hodin behania za sedliakmi nevykompenzovalo neskor behanim niekam inam, vdaka tym supermarketovym "vyhodam"...
vela veci kupujem v rakusku :) je len sranda, ze bohati rakusania dostavaju za menej penazi viac kvality ako my :)
calamada kapustova:
Tak nejako, ale vies to zalezi od zakaznika. A slovensky zakaznik je velmi nenarocny a konzervativny.
To je dokonala kombinacia pre pofidernych vyrobcov co "optimalizuju' vyrobky tak ze verzia pre strednu+vychodnu Europu je horsia a ma rovnaku pripadne vyssiu cenu (!) nez pre zapadnu Europu.
Konkretny priklad - dnes som kupoval Nescafe (pozeral som zlozenie). Pani hned vedla tiez pozerala na Nescafe.
Tak som jej povedal ze tato Nescafe ma podstatne vyssi obsah kavy nez ine znacky. Pani mi nato povedala ze ona zlozenie vyrobkov neskuma.
Proste slovenski zakaznici su po zasluhe "odmeneni".
na to sa robia prieskumy chuti. viem, ze Algida robila prieskum s nanukmi Magnum - islo o pouzitie tuku. V Rakusku zistili ze spotrebitel spozna rozdiel a preto sa v nom nachadza zivocisny tuk. V Cechach spotrebitelia rozdiel nezbadali, Magnum predavany u nich aj u nas (lebo ved "rovnaky" trh) obsahuje tuk rastlinny.
...resp. toto bol prieskum robeny pred niekokymi rokmi, mozno sa to odvtedy zmenilo.
Ono je logicke, ze zakaznik ktory veselo konzumuje separat, pomlete nechty, vlasy, mletych chrobacikov (vsetko povolene Ecka), zvlada pachut umelych sladidiel a nema najmensiu chut spoznat kvalitnejsiu stravu tu kvalitu nemoze poznat.
nemam zrovna pri sebe rakusky magnum, aby som to mohol dolozit fotkou, ale toto leto som to zo zaujimavosti pozeral a minimalne ten 1ks obsahoval rastlinny tuk tak isto ako slovensky. btw v akcii (4ks balenie) vysiel 1ks tusim pod 60c - u nas vynimocne okolo 80c. specificky trh...
btw vobec by som si nebol isty, ci ten rozdiel zivocisny/rastlinny tuk dokaze bezny Hans/Janko rozoznat. skor som skepticky.
re: Obdivovateľ precedu | 30.9.2014 17:18
Dobre som sa zasmial, takto zvečera, rozprávať o kvalitnej strave je jedna vec a kupovať kvalitu v pdobe Nescafe :)je vec druhá. Ako s tým čítaním áno, treba si čítať čo jeme, a hlavne keď je teraz všade nejaké to zákerné éčko, ale čítať na nescafe či tam je väčšie percento kávy, ak to je instantá robusta... gurmán odtiaľ potiaľ.
lekvár: Tam neslo prioritne o kvalitu ale o obabravanie zakaznikov.
Ta Nescafe bola v plechovke ladova kava (hotova kava nie zmes na pripravu kavy).
Avsak je rozdiel ci si dam Nascafe s 50 % kavy alebo konkurecny produkt s asi 10% kavy.
A ano uvedomujem si ze taka Nescafe nie je Lavazza, Dallmayr a pod.
co sa tyka zlozenia, tak to je treba kontrolovat stale, lebo robia sa aj take odrby, ze ked sa uvadza vyrobok na trh, tak zlozenie na etikete je eno nuno, clovek si to preto zacne kupovat a ked sa predaj zabehne tak prebehne tajomna zmena, ktoru konzument na chuti nepostrehne, ale ked kukne na etiketu toho isteho vyrobku s casovym odstupom, tak zisti ze napriklad cukor uz bol nahradeny glukozo fruktozovym sirupom, prirodna citronova stava nejakymi syntetickymi aromami, ako bonus pribudla xantanova a guarova guma atd:)
pracoval som pre potravinársku firmu, v prievidzi mali fabriku, a tam mi kolegovia potvrdili, že bujóny, sáčkové polievky tie isté značky majú rozličné receptúry pre rôzne trhy. niečo málo to malo do miestnych chutí (pikantné...) ale hlavne na západne trhy boli kvalitnejšie.
čo sa týka prerazenia do reťazcov, tak zalistovať výrobok je umenie a veľké ústupky preto niekedy ani coca-cola nie je všade :D jednoducho už sa naserie a radšej sa tam nedistribuuje ako by mala ísť s maržami takmer na nulu....
@rytier kozmoletu: a tomu sedliakovi netreba naftu? a do pezinka chodíš na bicykli?
@vlado: omg, si sa chytil veru tej najpodstatnejsej veci lolo :D
nepride ti divne byvat napriklad v Dunajskej strede a kupovat napriklad v Bille spanielske paradajky dozrievajuce v kamionoch cestou do nemecka kde sa zabalia a putuju na Slovensko? Tato Billa pritom moze vykupovat veci od chlapika co ma za mestom svoje paradajkove plantaze. Alebo si to od neho moze kupit ty. Co by mozno bolo drahsie, ale rozdiel v kvalite je neporovnatelny. A o tom je ten obrazok.
iste, je to pohodlnejsie, ist do supermarketu a nakupit vsetko pod jednou strechou, preto su nakupne centra a markety take uspesne. ale za aku cenu?
vlado: zalezi od sedliaka, ale ti beznaftovi dorabaju potraviny skor iba pre seba a ostatnych maju na haku, tak ako svoju doma vyudenu slaninu a klobasu bez E250:) (pre vsetkych: E250 ja prakticky vo vsetkych supermarketovych masovych "udenych" vyrobkoch a pritom je to toto http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E250)
JG: Ono niekedy si ludia aj vsimnu ze ten vyrobok zrazu chuti mierne inak, ale neriesia to a zvyknu si. Konkretne, mali sme overenu znacku ovocnych dzusov s dobrym pomerom cena/kvalita a boli sme spokojni. Raz som sa vratil z chaty, nalial si dzus a z hrozou som zistil ze chuti nejak umelo. Pozrel som na zlozenie a zistil ze miesto pomeru ovocia a vody 50:50 (voda mi nevadi, 100%ny mi pride aj tak moc sladky), je tam zrazu len 20% ovocia a o zvysok sa postarali dochucovadla. Povedal som to zvysku rodiny a vsetci mi povedali ze sa im ten dzus zdal iny, ale proste to neriesili... Nakoniec sme kvoli mne zacali kupovat iny (scenar sa zopakoval, takze uz sme zase menili)
Btw. nedavno som kupoval parky a vsetci v obchode na mna cumeli ako na debila ze som pri vybere stravil asi 5 minut. Ja som cumel zase na nich ako na debilov ze si kupuju odpad (doslova) a vobec ich to netrapi
ad parky, moja oblubena tema...
v rakusku (ano som zradca nakupujem kvalitne a lacno u susedov a nepodporujem nasu statostranu) som kukal parky v obchode a vyberal som si podla chuti a ceny, lebo vsetky mali 85+ % masa... u nas v kauflande a (mozno inde to bude lepsie, v tescu nie, tam som mal problem najst 50%) som 10 minut stravil hladanim parkov s aspon 70% masa, nech nevarim muku... inak uvarit si takyto parok je v podstate priprava uz predvyrobeneho hotdogu :D
To ze na obale je napisany obsah masa napr. 70% ci 85% este neznamena ze je to aj pravda (v zmysle ze realny obsah masa je nizsi).
Je dobre si pozriet nejaky ten spotrebitelsky test masovych vyrobkov.
Samozrejme ziadna kvalitnejsia potravina nepotrebuje byt vyrobena z cca 20 zloziek (casto ide o "chutovky").
Zhruba plati cim menej prisad tym je vyrobok kvalitnejsi.
uz sa to viackrat riesilo aj na SME, ale napriklad v Rakusku nemaju potravinari povinnost uvadzat cisty obsah masa, ale rataju tam aj napr. koze, slachy atd, co ciste maso nie je. cize 85 %ne rakuske parky mozu byt horsie ako na se 60 %ne.
ked uz je rec o percentach:)
rytier kozmoletu: Pokial viem to co pises o zlozeni plati v Nemecku. Ale netvrdim ze v AT ci napr. CH uz nie.
Ale treba dodat ze potraviny vyrobene v zapadnej Europe su podstatne kvalitnejsie (asi naj su na tom Taliani).
Okrem toho ze zapadne potraviny obsahuju citelne/podstatne menej aditiv verim, ze aj samotne suroviny (maso) su kvalitnejsie - nez napr. v polskych parkoch z Tesca/Lidlu.
a pardon, nemecko :)
tak zas na druhej strane furt lepsie koze a slachy ako soja a muka :)
calamada kapustova:
Neviem co mas proti soji ta je zdrava ;-)
V podradnych masovych vyrobkoch sa pouziva len nazvem to extrakt zo soje.
Co som pozeral zlozenie ani muka velmi nie ta je nahradena napr. guarovou gumou a pod. modernymi nahrazkami.
Co je vsak podstatne neviem ci si uvedomujete ze tzv. standardne masove vyrobky obsahuju nanajvys 50 % masa (aj to asi nic moc kvality, resp. kombinaciu masa a zbytkov zo zvierata) a zbytok (min. 50% !) su rozne zahustovadla, farbiva, zvyraznovace chuti, stabilizatory atd.
soja nie je zdrava. teda nie kazda.
...V roku 1992 bol obrat spoločností produkujúcich sóju 800 miliónov amerických dolárov. V roku 2003 už 4 miliardy. Ako je to možné? Dôvodom boli masívne kampane sójového priemyslu, ktorý tvrdil, že sója je zázračná potravina, ktorá vám pomáha bojovať proti rakovine a srdcovým ochoreniam. Sója má však mnoho podôb: sójové mlieko, sójový hamburger, sójové tyčinky, sójová zmrzlina, sójové vločky, sójové mäso, sójové syry a iné.
Čo sója dokáže? Podvýživenosť, tráviace problémy, imunitné problémy, disfunkcie štítnej žľazy, pohlavné komplikácie i neplodnosť, rakovina a srdcové problémy. Ak nechcete podobné problémy vyvolať u seba a svojich detí, vynechajte sóju z vášho nákupného košíka. To riziko za to nestojí.
Jediné vhodné sú fermentované sójové výrobky ako tempeh, natto, miso a sójová omáčka. Iba fermentovaná sója je konzumovaná v ázijských krajinách na mieste, kde história sóje začala, zatiaľ čo nefermentovaná sója sa nekonzumuje takmer vôbec.
http://www.westonaprice.org/soy-alert/
Len ci to nebude taky rozdiel ako medzi zemiakmi a hranolkami. Kazdy vie ze hranolky su nezdrave hoci defacto ide o zemiaky.
a povrava sa aj ze 91% soje na trhu v Amerike je geneticky modifikovana soja...