Gašo

JG | Kto ma nepozná, môže ľutovať ... kto ma pozná, už ľutuje:)

jangaso
Prázdna špajza nepustí Zdroj: www.facebook.com
 
Marcus Phoenix
Marcus Phoenix | 7.10.2021 12:04

Videl som rozhovor s jedným magorom, čo vlastní reštaurácie. Strašne sa sťažoval, že šnicel stojí vo Viedni 20 eur a rakúsky majiteľ má z toho 19 eur cenu a 1 euro DPH a na Slovensku má majiteľ z toho rezňa iba 16,50 pre seba a zvyšok DPH. Čiže ak by sa znížilo DPH, tak pre zákazníkov sa nič nezmení, ceny by ostali rovnaké, len rozdiel by si majitelia nechali pre seba.


Hovado
Hovado | 7.10.2021 12:12

A majiteľ zarobené peniaze investuje do surovín, zamestnancov alebo vybavenia...


jano
jano | 7.10.2021 12:17

alebo aj neinvestuje


Alt
Alt | 7.10.2021 12:29

Nie som ekonom, ale "rovna dan" mi je nejako "blizsie". Ak je na nieco znizena, tak sa akurat okolo toho zbytocne spekuluje rozumej odrbava. Takze DPH na halusky znizit, ale plosnym znizenim DPH na vsetko a nie vytvaranim kadejakych dalsich skupin s vynimkami a znizenou DPH ...


Marcus Phoenix
Marcus Phoenix | 7.10.2021 12:47

Hovado nie... Keď ho raz stojí rezeň 16,50 aj s nákladmi a ziskom a zrazu mu znížia DPH z 20% na 5% tak má stáť 17,33 a nie ostať na 19,80. Ale toto slovenskí gastopodnikatelia nechápu.


vlt
vlt | 7.10.2021 12:51

Gastro podnikatelia skaredo zavadzaju ked hovoria ze problem je vysoka DPH. Pretoze DPH plati zakaznik a predajca ju len odvedie.
Pomoze im len v tom ze zvysia svoju marzu a zarobia viac na ukor statu - ale to sa uz tak dobre neprezentuje.
Kazdopadne pandemia rozsirila donaskovy biznis a tam sa to uz bez blocka neda tak ako v restauracii za stolom. Priama pomoc statu im tiez velmi nezahrala kedze skoro kazdy tam ma minimalku a ostatok na ruku.


Hovado
Hovado | 7.10.2021 14:41

Marcus Phoenix ja by som bol radšej keby ušetrene peniaze investovali. Keď ty chceš jesť v starej zaprášenej reštike s drzým personálom, ale za to lacno, tak dobrú chuť


Marcus Phoenix
Marcus Phoenix | 7.10.2021 15:28

Veľmi naivné a utopické predstavy máš o našom gastre... Za 15 rokov čo chodím do svojich osvedčených reštík, všetky dvíhali ceny, ale to vyzerá tam presne tak ako keď otvorili... Za to majiteľ (ktorého poznám) upgradoval Audi z A3 na A4 a už nechodí 2x do roka na ryby do Nórska, ale 3x.


Hovado
Hovado | 7.10.2021 15:31

Tak zmeň osvedčené reštiky


Marcus Phoenix
Marcus Phoenix | 7.10.2021 15:34

Keď tam dobre varia... ja tú kývajúcu stoličku prežijem. A týka sa to všetkých reštík kam chodím tak, že ich poznám. Ani jedna za ten čas nenakúpila nové stoly, stoličky, neupgradovala hajzle... Možno si kúpili niečo do kuchyne, tam nevidím.


vlt
vlt | 7.10.2021 15:34

Tak daj priklad nejakej slusnej osvedcenej restiky ktora extra zarobene peniaze investuje do vybavenia restauracie a do zamestnancov lebo ja tiez taku nepoznam.


mahalebka
mahalebka | 7.10.2021 15:40

Slovenske gastro by potrebovalo kucharsku knihu a v kuchyni niekoho kto nema ovladanie mikrovlnky ako kvalifikaciu na sefkuchara.


vlado
vlado | 8.10.2021 12:22

v roku 2020 zaniklo cca 600 reštík a vzniklo 1200. nemyslím si že su na tom až tak zle, nech majitelia popredávajú bmwčka ked nemajú na minimálne odvody


Alt
Alt | 8.10.2021 12:33

Gastro nie je zdaleka jedine odvetvie postihnute pandemiou ...


 
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
 
 
SkryťZatvorit reklamu
loader