Videl som rozhovor s jedným magorom, čo vlastní reštaurácie. Strašne sa sťažoval, že šnicel stojí vo Viedni 20 eur a rakúsky majiteľ má z toho 19 eur cenu a 1 euro DPH a na Slovensku má majiteľ z toho rezňa iba 16,50 pre seba a zvyšok DPH. Čiže ak by sa znížilo DPH, tak pre zákazníkov sa nič nezmení, ceny by ostali rovnaké, len rozdiel by si majitelia nechali pre seba.
Nie som ekonom, ale "rovna dan" mi je nejako "blizsie". Ak je na nieco znizena, tak sa akurat okolo toho zbytocne spekuluje rozumej odrbava. Takze DPH na halusky znizit, ale plosnym znizenim DPH na vsetko a nie vytvaranim kadejakych dalsich skupin s vynimkami a znizenou DPH ...
Hovado nie... Keď ho raz stojí rezeň 16,50 aj s nákladmi a ziskom a zrazu mu znížia DPH z 20% na 5% tak má stáť 17,33 a nie ostať na 19,80. Ale toto slovenskí gastopodnikatelia nechápu.
Gastro podnikatelia skaredo zavadzaju ked hovoria ze problem je vysoka DPH. Pretoze DPH plati zakaznik a predajca ju len odvedie.
Pomoze im len v tom ze zvysia svoju marzu a zarobia viac na ukor statu - ale to sa uz tak dobre neprezentuje.
Kazdopadne pandemia rozsirila donaskovy biznis a tam sa to uz bez blocka neda tak ako v restauracii za stolom. Priama pomoc statu im tiez velmi nezahrala kedze skoro kazdy tam ma minimalku a ostatok na ruku.
Marcus Phoenix ja by som bol radšej keby ušetrene peniaze investovali. Keď ty chceš jesť v starej zaprášenej reštike s drzým personálom, ale za to lacno, tak dobrú chuť
Veľmi naivné a utopické predstavy máš o našom gastre... Za 15 rokov čo chodím do svojich osvedčených reštík, všetky dvíhali ceny, ale to vyzerá tam presne tak ako keď otvorili... Za to majiteľ (ktorého poznám) upgradoval Audi z A3 na A4 a už nechodí 2x do roka na ryby do Nórska, ale 3x.
Keď tam dobre varia... ja tú kývajúcu stoličku prežijem. A týka sa to všetkých reštík kam chodím tak, že ich poznám. Ani jedna za ten čas nenakúpila nové stoly, stoličky, neupgradovala hajzle... Možno si kúpili niečo do kuchyne, tam nevidím.
Tak daj priklad nejakej slusnej osvedcenej restiky ktora extra zarobene peniaze investuje do vybavenia restauracie a do zamestnancov lebo ja tiez taku nepoznam.
v roku 2020 zaniklo cca 600 reštík a vzniklo 1200. nemyslím si že su na tom až tak zle, nech majitelia popredávajú bmwčka ked nemajú na minimálne odvody
Videl som rozhovor s jedným magorom, čo vlastní reštaurácie. Strašne sa sťažoval, že šnicel stojí vo Viedni 20 eur a rakúsky majiteľ má z toho 19 eur cenu a 1 euro DPH a na Slovensku má majiteľ z toho rezňa iba 16,50 pre seba a zvyšok DPH. Čiže ak by sa znížilo DPH, tak pre zákazníkov sa nič nezmení, ceny by ostali rovnaké, len rozdiel by si majitelia nechali pre seba.
A majiteľ zarobené peniaze investuje do surovín, zamestnancov alebo vybavenia...
alebo aj neinvestuje
Nie som ekonom, ale "rovna dan" mi je nejako "blizsie". Ak je na nieco znizena, tak sa akurat okolo toho zbytocne spekuluje rozumej odrbava. Takze DPH na halusky znizit, ale plosnym znizenim DPH na vsetko a nie vytvaranim kadejakych dalsich skupin s vynimkami a znizenou DPH ...
Hovado nie... Keď ho raz stojí rezeň 16,50 aj s nákladmi a ziskom a zrazu mu znížia DPH z 20% na 5% tak má stáť 17,33 a nie ostať na 19,80. Ale toto slovenskí gastopodnikatelia nechápu.
Gastro podnikatelia skaredo zavadzaju ked hovoria ze problem je vysoka DPH. Pretoze DPH plati zakaznik a predajca ju len odvedie.
Pomoze im len v tom ze zvysia svoju marzu a zarobia viac na ukor statu - ale to sa uz tak dobre neprezentuje.
Kazdopadne pandemia rozsirila donaskovy biznis a tam sa to uz bez blocka neda tak ako v restauracii za stolom. Priama pomoc statu im tiez velmi nezahrala kedze skoro kazdy tam ma minimalku a ostatok na ruku.
Marcus Phoenix ja by som bol radšej keby ušetrene peniaze investovali. Keď ty chceš jesť v starej zaprášenej reštike s drzým personálom, ale za to lacno, tak dobrú chuť
Veľmi naivné a utopické predstavy máš o našom gastre... Za 15 rokov čo chodím do svojich osvedčených reštík, všetky dvíhali ceny, ale to vyzerá tam presne tak ako keď otvorili... Za to majiteľ (ktorého poznám) upgradoval Audi z A3 na A4 a už nechodí 2x do roka na ryby do Nórska, ale 3x.
Tak zmeň osvedčené reštiky
Keď tam dobre varia... ja tú kývajúcu stoličku prežijem. A týka sa to všetkých reštík kam chodím tak, že ich poznám. Ani jedna za ten čas nenakúpila nové stoly, stoličky, neupgradovala hajzle... Možno si kúpili niečo do kuchyne, tam nevidím.
Tak daj priklad nejakej slusnej osvedcenej restiky ktora extra zarobene peniaze investuje do vybavenia restauracie a do zamestnancov lebo ja tiez taku nepoznam.
Slovenske gastro by potrebovalo kucharsku knihu a v kuchyni niekoho kto nema ovladanie mikrovlnky ako kvalifikaciu na sefkuchara.
v roku 2020 zaniklo cca 600 reštík a vzniklo 1200. nemyslím si že su na tom až tak zle, nech majitelia popredávajú bmwčka ked nemajú na minimálne odvody
Gastro nie je zdaleka jedine odvetvie postihnute pandemiou ...