Gašo

JG | Kto ma nepozná, môže ľutovať ... kto ma pozná, už ľutuje:)

Prasačiny momentálne nie je možné zobraziť.
jangaso
Nová doba Zdroj: www.facebook.com
 
tmiro
tmiro | 27.5.2022 10:28

Medveď sa človeka boji. Preto už za komunistov nám v škole vravela suška učka že keď ideš v lese tak si spievaš, lebo medveď ma zlý zrak a dobrý sluch a čuch. A keď nejakého predsalen stretneš tak zostaneš stať, nepribkizujes sa viac, ale ani neustupujes. A poriadne, slušne dlho a nahlas ho pozdravíš, aby si ta všimol, povetril si nejaký čas a zmizol.

Ak sa hrinovcanov neboja, niekde niektorí hrinovcania urobili chybu. Nezamkynaju si poriadne smetiaky a nevypalia všetky plánky a hnilicky, ale ich vydrbu na smetisko=hnojisko konča dvora..


Maly Krokodil
Maly Krokodil | 27.5.2022 11:06

Druhu polovoci prispevku beriem ako sarkazmus :)


sarmantna teplaren
sarmantna teplaren | 27.5.2022 11:17

Len aby to neboli uz ti Kadyrovci...


aaa
aaa | 27.5.2022 12:02

ibaže by ich bolo priveľa, ale to nie je možné, veď minister budaj povedal, že predátor sa nemôže premnožiť


JG
JG | 27.5.2022 12:47

Kurník vždy keď sa niekde spomenie Domovník, tak mi napadné tá legendárna veta "Na jednom z výsluchov mi "súdruh eštébák" povedal, že pas nikdy nedostanem, iba ak by som podpísal spoluprácu. Text, ktorý mi predostrel, bol veľmi mierny, nič neznamenajúci. Zdalo sami, že nemám na výber - a tak som podpísal ... " :)


AP
AP | 27.5.2022 12:49

Aby to neboli ruské medvede.
Nejdem sa hádať, či sú macovia premnožení alebo nie. Ale napríklad u nás v dedine je minimálne jeden krmelec pre vysokú umiestnený tesne pri záhrade, čo by asi nemalo byť. Neviem, kto túži lákať zver takto blízko, potom všetci nadávajú, že im zver ohrýza ovocné stromy. Chodím tade so psom a pomerne často je v okolí krmelca vyhodená varená strava. Tá pre vysokú asi nie je. Detto na lúke povyše obce, kde majú poľovníci posed je plocha, na ktorej býva vysypané všetko možné od kukurice cez pečivo, ovocie až po mäso. Takže to nezodpovedné správanie úplne nevylučujem. Zase na druhej strane je otázka, čo ministerstvo považuje za zabezpečené odpady. Napríklad popolnica pri dome s plotom je zabezpečená? Lebo ja akosi pochybujem, že medvedíka by ten plot zastavil.


Andrej
Andrej | 27.5.2022 13:19

Zabezpeceny odpad. Ako taky smetiak navrhnut. To je trochu problem, pretoze prienik medzi najhlupejsimi ludmi a najinteligentnejsimi medvedmi nie je nenulovy.


tmiro
tmiro | 27.5.2022 13:40

S krmelcami nemám skúsenosti ale niekde okolo novej bane - Žarnovice ako vedie "diaľnica" na kopci je na hornej polovici les a dolnej lúka alebo pole a dole je cesta, z druhej strany ďalší kopec.
Na hranici lesa je (bol?) poľovnícky posed. Takže poľovník striehne s puškou od lesa, mieri dole kopcom dajme tomu do stredu poľa alebo lúky na diviaka a za ním jazdia auta po ceste...

Keď si to z pohľadu poľovníka premietnem do 2 D tak na tom nákres samozrejme cesta nie je za diviakom ale je niekde nad, teda asi nemá tu cestu v krížovej palbe, ale nerobím si žiadne ilúzie o schopnostiach polovnikov

Keď som tade chodieval vždy som si spomenul ci akurát niekto odtiaľ nemieri našim smerom..

Nečudoval by som sa.
Po tých kópiách správ každý rok ako poľovník raz opitý raz nie zastrelil kolegu keď vystrelil smerom do kriku kde sa niečo pohlo a potom o zistil ze kolega...


AP
AP | 27.5.2022 14:22

Poľovníci sú samostatná kapitola. U nás v dedine má jeden dnes už starý pán prezývku ešte zo socíku - strelec bizónov. Presne ten prípad, keď v poli niečo zašuchotalo a on blbec bác. Mal šťastie, že to nebol človek ale krava. Potom ju musel družstvu zaplatiť. Horšie dopadol otec suseda, na poľovačke ho kolega postrelil (trafil panvu), má šťastie, že vôbec chodí. Vraj mu vetvička stlačila spúšť. Teda nie som odborník, ale keď sme na škole strieľali zo vzduchovky, mala práve pre taký prípad poistku, tak s poľovnou puškou by to malo byť obdobné, nie?


mj
mj | 27.5.2022 14:35

Nuz ten cely problem s medvedami ma asi aj iny rozmer, len o tom nechce nahlas nikto hovorit. Neraz ked idem zo psom na prechadzku najdem na pokraji lesa vyhodene zbytky jedla. A nech ma nikto nepresviedca, ze je to nahoda. Medvedie stopy mam 500m od baraku.


tmiro
tmiro | 27.5.2022 14:45

Najväčšie svinstvo je, že tie sladkosti ci balené pečivo atď, čo bývali fotky s tým vnadenim, že ich ani ne rozbalili kokoti. Keď už som kokot a idem robiť ekologickú haváriu do lesa ale aspoň to vyberiem z toho pojebaneho igelitu!


AP
AP | 27.5.2022 15:00

Najskôr si povedali nech sa medvedík pocvičí a vyberie si z obalu sám.
Ale v zásade neodmietam ani myšlienku, že ich je viac ako v minulosti a preto sa dostávajú aj do oblastí, kde na nich nie sme navyknutí (aj keď v minulosti tam možno bývali). Skôr či neskôr to bude musieť štát nejako radikálnejšie riešiť, než to začnú riešiť obyvatelia tých lokalít sami.


Hovado
Hovado | 27.5.2022 17:43

Súhlasím s tym premnoženim ale neviem aké radikálne riešenie myslíš lebo strieľanie ľudí je zakázané


AP
AP | 27.5.2022 19:16

No bohužiaľ asi so strieľaním medveďov, minimálne časti. Predsa len to bude pre nich menej bolestivé, ako keď ich miestni začnú tráviť: https://zurnal....ojnu-medvedom/.


mj
mj | 27.5.2022 19:49

v DE je medved len ked tam zabludi z rakuska, tak ich treba ponuknut, vo vlade su teraz zeleni :D


AP
AP | 27.5.2022 20:48

Vieš ako dopadnú, zelení nezelení: https://www.idn..._zahranicni_ert


Lucy in boots
Lucy in boots | 28.5.2022 06:23

Neviem či sú premnožené. Ale jedno je isté. Sú úplne synantropizovane, žijú z poľnohospodárstva a stratili plachosť. My teda z našich zdrojov kŕmime stovky medveďov a môžeme na agresívne medvede naraziť všade, na poli, sade, záhrade, lebo všade je ich revír. O smetiakoch a kopach odpadu radšej ani nehovorím. Medo si pamätá 20 rokov kde raz našiel zradlo. Odstrel tých smetiakovych a agrárnych bude asi nutnosť.


mj
mj | 28.5.2022 07:13

Lucy in boots to je nieco ako ked ruzzi napadli ukrajinu a tvaria sa, ze ukrajinci su skodna na ich uzemi a treba to riesit :)


AP
AP | 28.5.2022 09:15

Neviem, či tie čo žerú na poliach sú považované za synantropné, za tie sa myslím označujú len jedince, čo sa kŕmia na odpadoch priamo v ľudských obydliach.


petersonm
petersonm | 28.5.2022 12:54

Veru. Uz ani psy nie su to co byvai! Psy vzdy strazili dvor zvutra. Tito strazia zvonku.


aaa
aaa | 28.5.2022 13:55

peterson: odkedy túlavé psy strážia dvor ((:


petersonm
petersonm | 28.5.2022 14:21

Tulavy pes vzdy niekomu patri...


AP
AP | 28.5.2022 14:25

Pozerám, že z diskusie vyplynulo ideálne riešenie: každá domácnosť by mala vlastného skroteného medveďa a ten by strážil dvor pred tými divokými. Znížil by sa aj počet divokých medveďov, z ktorých časť by sa musela domestikovať.


AP
AP | 28.5.2022 14:33

Plus, vyriešilo by to problémy z kuchynským odpadom.


mj
mj | 28.5.2022 15:08

AP nuz mozno by stacilo nepachat sa neustale dalej do priestoru tych medvedov :).

http://www.biom...385&CATEGORY=10

http://chkopolana.sopsr.sk/


AP
AP | 28.5.2022 17:50

mj: Nemáš zmysel pre iróniu? :D Áno, ľudská činnosť sa rozširuje a zvieratá pripravuje o prirodzený biotop, je to zrejme jeden z faktorov, ktoré k súčasnému stavu prispievajú. Spolu s ďalšími faktormi ako ich zvýšený počet a idioti, ktorí ich učia na stravu spojenú s ľuďmi. Ako to vyriešiť asi nevie nikto, keď bude pribúdať stretov a prípadne príde k nejakým ďalším úmrtiam, začnú to ľudia riešiť na vlastnú päsť. Ty by si sa niekde v dedine pod horami tiež asi nedal dobrovoľne zožrať / dotrhať, jedno aké sú príčiny a kto za to môže.


 
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
 
 
loader