Gašo

JG | Kto ma nepozná, môže ľutovať ... kto ma pozná, už ľutuje:)

Prasačiny momentálne nie je možné zobraziť.
jangaso
Sankcie fungujú Zdroj: facebook.com
 
ja-som ja
ja-som ja | 29.4.2022 18:03

Ja teda neviem, viac ako 70% uhlia už nahradili inými zdrojmi, kvôli emisiám. Takže podľa mňa len nafúknutý problém.


AP
AP | 29.4.2022 19:28

Čo, už nepoužívajú tuhé alternatívne palivá?


JG
JG | 29.4.2022 21:25

@ja-som ja je to možné, v článku sa písalo „Dostali sme sa do situácie, ktorá otvára otázku solidarity členských štátov Európskej únie. V cementárňach dnes 70 percent energie na výrobu pokrývame z odpadových palív, no na zvyšných 30 percent potrebujeme uhlie. A dnes majú dve z našich troch cementární ohrozenú prevádzku,” vyhlásil na piatkovom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Rudolf Mackovič, výkonný riaditeľ Zväzu výrobcov cementu (ZVC), ktorý zastupuje troch kľúčových výrobcov na Slovensku: Danucem CRH North Danube, Cementáreň Ladce a CEMMAC a.s. Horné Srnie, ktorí spolu prevádzkujú 4 cementárne, 3 štrkovne, 5 kameňolomov a 28 betonární. Problémom je, že štandardní partneri slovenských cementární v dodávkach uhlia, teda české a poľské bane, ktoré z polovice vlastní štát, im oznámili, že vzhľadom na aktuálnu situáciu nie sú schopné a ochotné plniť platné zmluvy.

Ale aj keby to bolo nafúknuté, mohlo by to slúžiť ako memento pre tých veľkohubých magorov (vrátane Edka), čo blúznia o nejakej solidarite a náhrade keby sa nedojbože zásobovanie plynom v EÚ zosype. Ja som presvedčený, že pri nedostatku by sa na nás každý z vysoka pekne vysral kým by nemal poriešené svoje veci... Verím, že Rišo ustojí tie tlaky bláznov a plyn zabezpečí aj keby ich malo jebnúť od jedu kvôli aktivácii toho účtu v banke... Inak vypadá to, že českí bratia sú čo sa týka plynu na tom ešte o kus horšie https://www.youtube.com/watch?v=4Bpvthw9L5M


ja-som ja
ja-som ja | 29.4.2022 21:40

Nemyslím si, že by solidarita nefungovala, snáď len zo strany maďarska a nášho Slovenska by sa mohli objaviť sklony k sebectvu. Toto s uhlím je predpokladám prechodný problém, než si dodávatelia vytvoria dostatočné rezervy. Už sa myslím jednalo o spoločnom postupe pri nákupoch plynu, kde by plyn neobjednávali štáty, ale EÚ. štáty by si len rezervovali kapacity.
Taký postup už majú vyskúšaný, napríklad pri vakcínach.
Ja mám plne plynofikovanú domácnosť, kúrenie, ohrev vody, varenie, ale ak by to pomohlo odstaviť rusov od prachov na vojnu na ukrajine, tak nech ten plyn zavrú, vždy existuje alternatíva a slovák si poradí.


JG
JG | 29.4.2022 22:23

@ja-som ja poviem ti to takto. Odstavenie plynu = úplný kolaps Slovenska kvôli kolapsu priemyslu. S tým by si proste neporadil nik. Nahradiť to zo dňa na deň ani za pár mesiacov nedokážeš a aj nahrádzanie dovozom LNG je iba fantasmagória, treba si pozrieť to video zainteresovaných v tom obore čo som dával vyššie. Politici proste klasicky ojebávajú ako že by nebol problém. Ono už aj výrazné zvýšenie ceny môže spôsobiť kolaps mnohých podnikov a nemusí prísť ani zastavenie dodávok. A okrem toho bojovať proti Rusku cez plyn mi príde už ani nie krátkozraká ale rovno do neba volajúca kokotina. Áno príjmy z predaja ropa+plyn tvorili minulý rok tuším 36% ruského rozpočtu - väčššina z toho bola za ropu. Z tých 10 alebo koľko percent čo bolo za plyn ešte potom treba odrátať príjmy od odberateľov mimo EÚ a nakoniec vznikne z toho také percento čo tvoria príjmy od nás, že namiesto odstrihnutia Rusov od prachov to bude rituálna samovražda tých čo ich chceli odstrihnúť... A to ešte nehovorím o tom, ako napr. taká Čína a spol skáču po tom, čo v Rusku opustí Západ, lebo sankcie... viď napr. https://www.blo...e?sref=lAVQtUwz


vlado
vlado | 2.5.2022 14:07

pokiaľ viem tak sa robili testy čo by sa dialo ak by sme sa odpojili od ruského plynu a chýbalo by nám 10 - 15% čo je určite nemilé ale neznamená to kolaps.

rusi dodávajú na europsky trh, kde funguje dopyt ponuka, čína je monolit, žiadne trhové prostredie, činania navrhnu cenu a rusi ju akceptuju a ta nebude lepšia ako davame my. rusi sa dodavanim činanom udusia sami.

za druhe, oblasti odkiaľ ide plyn do europy, vysychaju, preto rusi intenzivne hľadaju nove ložiska a tie su v arktide. to je kurva daleko, musis vybudovať infraštrukturu, tahať tisice km rury atd, ten plyn už nebude tak lacny ako je teraz. a na to budovanie potrebujes miliardy ktore im nikto neda.

v europe su väčšie ložiska bridlicoveho plynu ako v usa, rusi platili enviro organizacie aby bojovali proti bridlicovemu plynu v europe, čo sa im aj podarilo, sme od rusov zavisli. stači tento plyn dolovať a rusi si mozu ist piskat.


JG
JG | 2.5.2022 16:55

@vlado 10-15% hej? :D Skús ma prosím nasmerovať, lebo toto by som si veľmi rád pozrel čo a ako sa testovalo. Priemyselníci strašia, že by mohli zavrieť nie že keby sa prestane plyn dovážať, že stačí aby pekne zdražel a sú v piči aj keď potečie. V ČR sa už mala kvôli tomu že vraj zbaliť nejaká firma a ide nazad do USA, lebo tam to už pre nich bude lacnejšie :))

Inak pár dní dozadu ma zaujala v médiách správa "Rusko podle CREA za první dva měsíce války proti Ukrajině vyvezlo energetické suroviny celkem za 63 miliard eur (asi 1,5 bilionu korun), z toho do EU za 44 miliard eur (asi 1,1 bilionu korun). To je dvojnásobek proti stejnému období loňského roku." a zrovna dnes zasa prebehla správa v médiách "Ruská státní plynárenská společnost Gazprom od ledna do dubna meziročně snížila dodávky plynu do Evropské unie a Turecka o 26,9 procenta na 50,1 miliardy krychlových metrů. Firma zároveň uvedla, že dodávky do Číny prostřednictvím plynovodu Síla Sibiře naopak o 60 procent vzrostly." :)

Snáď to celé nedopadne tak, ako nás strašia pesimisti...


AP
AP | 2.5.2022 19:03

Rusko má do Číny dostavaný len plynovod Sila Sibíri, max. prepravná kapacita je 61 miliárd metrov kubických ročne. Sila Sibíri 2 - Altaj ešte len plánujú stavať.


vlado
vlado | 3.5.2022 09:34

jg: https://www.ter...068-clanok.html zo 177 mil m kubickych nevieme nahradiť asi 27.

rusi však plyn nevypnu, su rovnako zavisli na vyvoze ako mi na jeho dovoze.


JG
JG | 3.5.2022 09:59

@vlado dík za článok, ale však to je len nejaká všeobecná kokotina ohľadom teoretických možností dovozu. Ale už aj keby si poviem, dobre takto by to teda šlo, tak za akú cenu? Tento podstatný fakt mi tam chýba. Lebo teoreticky by sa možno dalo získavať potrebné množstvo plynu aj niekde z vesmíru... Inak ešte sa mi v tom článku páči, že tam je povedané A "Skrátka až 70 % z celkových príjmov z exportu plynu majú Rusi práve od nás, od zákazníkov z EÚ," ale nie je tam povedané B, že koľko to vlastne je z ich rozpočtu. Človek má takto pocit, že my v tomto súboji máme navrch a ono to ǩludne môže byť opačne, že ten kto by tým zastavením kohúta viac zaplakal by sme mohli byť aj my...


vlado
vlado | 3.5.2022 11:55

všeobecná kokotina to nie je. sú to kvalifikované odhady, jasné že nie presne na kubický meter.

tu máš prehľad ruského exportu https://oec.world/en/profile/country/rus drvivu väčšinu tvorí nerastné bohatstvo, viac ako 50% tvorí plyn, ropa a uhlie, čiže ich vypnutím prídu o polovicu príjmov čo určite pocítia.


JG
JG | 3.5.2022 12:45

@vlado všeobecná som myslel v zmysle, že rieši čisto iba kapacitné možnosti rôznych zdrojov a nie komplexné dopady takých zmien... Nemyslel som to tak, že tie množstevné odhady sú zlé.

Ono 50% exportu nie je 50% príjmov rozpočtu + sa ešte môže stať, že ten výpadok dokážu znížiť presmerovaním inam + im pomôže navýšenie cien na trhoch spôsobené tým zásahom, takže by som sa na také kroky pozeral opatrne...

Inak neviem prečo sme prešli na ropa-uhlie-plyn, keď ja od začiatku hovorím o veľkom probléme pre nás v súvislosti s plynom, lebo práve v prípade plynu som presvedčený o tom, že škodíme viac sebe ako Rusku a preto by sme mali nechať plyn plynom... Pri rope to už je iné kafe.


vlado
vlado | 3.5.2022 16:08

tak to by už presahovalo možnosti článku v novinách, to by už musel byť ozaj komplexný dokument, neviem či taký existuje. dopady to bude mať prakticky na všetko, čiže neviem čo konkrétne by tam malo byť.

je tam aj hodnota položiek, z 330 je 156 nerastné bohatstvo, to je skoro polovica. čo som čítal, tak ešte 10 rokov dozadu bol export 50% rozpočtu, teraz že vraj 30%, čiže zrušením týchto položiek znížime príjem do ruského rozpočtu o 15%. čo veru nie je veľa.

uhlie sme už zakázali, teraz príde ropa a na konci plyn, i keď ropa bude bolieť rusa omnoho viac.


JG
JG | 3.5.2022 17:20

@vlado pre začiatok by stačilo porovnať ceny. To by dosť napovedalo a netrebalo by ani komplexný dokument. Ale to by hneď všetci videli, že po takom kroku sme v piči tak sa to mediálne iba hrá ako nie je problém s odpojením a presmerovaním sa inde :D Lebo keby ľudia videli dopredu čo nás to bude stáť, ta defenestrácia by bola raz-dva :D

A áno Rusa to bude bolieť, len my môžeme rovno vykrvácať :D Ako náš priemysel založený na spotrebe plynu pri zastavení dodávaok resp. pri dramatickom náraste ceny môže začať kolabovať to už je všeobecne známe, ale o uhlí som ja napríklad ani nevedel že ho až tak moc potrebujeme kým sa neozvali tie cementárne a ku rope som zasa počúval rozhovor s nejakým týpkom neviem či zo Slovnaftu či skade to bol a ten zasa hovoril, že áno môžeme aj ropu nahradiť, ale za akú cenu... Že jednak nie je ropa ako ropa - on spomínal niečo o výrobe nafty, že ruská je na to super ale z niektorých iných že by to bola katastrofa vyrábať a plus ešte vyčíslil len prestavbu liniek na inú surovinu rádovo na stovky miliónov eur. Ale možno iba kecal a v realite to bude také ružové, ako to prezentujú hrdinskí politici typu Edko H., že jeden kohút sa otočí, potom druhý a občan ani nebude vedieť :)))


vlado
vlado | 4.5.2022 12:13

ja súhlasím so sulíkom že nemôžme sa odstrihnúť od ropy a plynu len tak, solidarita určite v eu funguje, ale len do istej miery. a cena by určite bola vysoká, plus vysoká inflácia, plus vojna...

k rope, slovnaft vlastní madarský mol, v princípe my s tým nemožme nič robiť, je to vec madarskej firmy. hovorí sa že prechod na ťažkú ropu z blizkeho vychodu by bol drahy a trvalo by roky kym by prestavali zariadenie, na druhej strane som čítal, že to je brnkačka, že to vedia spraviť za dva týždne a už to aj skúšali, jeden tanker pustili a bez problémov. čiže kde je pravda nevieme, slovnaft žiadne ofiko stanovisko nedal, a sulik je politik...


JG
JG | 4.5.2022 17:08

@vlado ale však vieš kto ťahá zo sračiek dôležité podniky kľudne aj súkromné. Naše peňaženky :)) Inak už som zistil, od koho som mal tie info o stámiliónovej a x-mesiacov trvajúcej prestavbe liniek a vhodnosti ropy. Anton Molnár sa volal https://slovnaft.sk/en/about-us/media-service/media-service/ :) On práve reagoval na Sulíka čo plánoval, že keby sa aj zatvorí kohút, tak máme zásobu na 90 dní oni to za ten čas prestavia a pokračujeme. Tak on v rakcii nato povedal, že určite to neprestavia za 90 dní + že oni potrebujú ropu vhodnú na výrobu nafty... Aj tuto bola v čase 8:25 o tom reportáž https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1123/1779886


vlado
vlado | 5.5.2022 09:37

no takže pravda je tá že slovnaft by to zmakol. super, dobrá správa. problém bude plyn a jadro.


vlado
vlado | 5.5.2022 09:54

aha ho

Šéf MOL-u Zsolt Hernádi zároveň priznal, že Slovnaft by bez prístupu k ruskej rope vyrábal len o tretinu menej. To znamená, že embargo by domácu spotrebu neohrozilo, Slovnaft by dokonca naďalej dokázal aj exportovať.


JG
JG | 5.5.2022 11:46

@vlado však o zvládnutí nikto nepochybuje, otázka je len, koľko nás to bude stáť. Aby potom nemuseli aj autá stáť :)


vlado
vlado | 5.5.2022 16:19

v prvom rade musí byť zabepečená komodita, až v druhom sa rieši jej cena. je jedno kolko stojí benzín, ak na pumpe nie je.


JG
JG | 5.5.2022 16:44

@vlado už ideme filozofovať? :D A áno máš pravdu, ale na druhej strane, je jedno koľko benzínu je na pumpe, keď ho nemá kto resp. za čo kúpiť. Ale chápem, že máš plán, že by sa v prípadne potreby čapovalo grátis :)


 
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
 
 
loader